Vortrag
Freitag, 13.12.2013, 14:15h

Per Møller

Neuropsychology of Food Perception and Preference Formation

In this talk I will provide an overview of the senses that determine how foods are perceived. I will explain how different types of satieties shape eating behavior as well as the importance of food reward. The overwhelming majority of food preferences are learned evaluations. I will discuss how this is the cause of severe health problems, but also how the plasticity of the sensory mechanisms responsible for food preference formation might provide the key for solving many of these problems.

Per Møller studierte Mathematik und Physik an der Universität Kopenhagen. Nach seinem Master of Science in Physik ging er in die USA, um an der New Yorker Universität von Rochester einen Doktor in Visueller Kognitionswissenschaft zu erwerben. Danach arbeitete er sechs Jahre in Großbritannien an Problemen der visuellen Wahrnehmung. 1999 kehrte er nach Dänemark zurück und widmet sich seitdem der Erforschung der elektrophysischen und psychophysischen Aspekte der anderen Sinne, vor allem des Riechens. Außerdem arbeitet er an der affektiven und wahrnehmungsspezifischen Neurowissenschaft der Essgewohnheiten und untersucht die Bildung von Geschmacksvorlieben und Speisenwahl. Zusammen mit Peter Barham gibt er die Zeitschrift Flavour heraus.

Veranstaltung in englischer Sprache